Betal med betalingskort Betal med betalingskort Betal med betalingskort Betal med betalingskort Betal med betalingskort Betal med betalingskort Betal med betalingskort

Kategorier
Kontakt
Økologisk Emmermel fuldkorn 1 kg Se fuld størrelse

Økologisk Emmermel fuldkorn 1 kg

Groft formalede økologiske emmer kerner.

Flere detaljer

vøef1

DKK 29,00

 Deklaration: Groft formalede økologiske emmer kerner.

Næringsindhold pr.100 gr: Energi 1320 kj * protein 12 gr * kulhydrat 70 gr * fedt 1 gr * aske 1,5 gr * kostfibre 11 gr.

Om næringsindholdet: Melets farve og næringsindhold afhænger af kornsorten, jordtypen, vind og vejr. Derfor er analysen kun vejledende.

Opbevaring: Tørt og ikke for varmt. Godt adskilt fra varer med stærk lugt.

Holdbarhed: 6 måneder fra formalingsdato og angivet på pose/sæk som batch nr.

Certificering: Økologikontrolmyndighed: DK-ØKO-100, Dansk jordbrug, statskontrolleret.


Spelt, emmer og enkorn

Både spelt, emmer og enkorn hører botanisk set til hvedeslægten Triticum, der indgår i græsfamilien.

Planter af hvedeslægten blev første gang udnyttet til agerbrug i området omkring floderne Eufrat og Tigris (det gamle Mesopotamien) for omkring 10.000 år siden.

Ifølge Jørn Ussing har man fundet både vild og dyrket enkorn og emmer fra omkring 9.000 - 5.700 før Kristus i det nuværende Tyrkiet, Iran, Syrien, Israel, Jordan, Irak og Baluchistan.

Alle de dyrkede arter af hvedeslægten har deres oprindelse i planten vild enkorn. Omkring 10.000 år før Kristus krydsede den sig i naturen med den nærtstående gedeøje fra slægten af samme navn. Ud fra denne krydsning er først vild og dyrket emmer opstået, siden også spelt (omkring 7000 år før Kristus) og hvede.

 

Yderavner fjernes inden formaling

Modsat almindelig hvede er spelt, emmer og enkorn ikke nøgne efter tærskningen. Derimod er kernerne hos alle tre arter omgivet af nogle fastsiddende yderavner, som omslutter nogle småaks. Hvert småaks rummer i enkorn én kerne, i emmer to og i spelt tre kerner.

Yderavnerne skal fjernes, før kernerne kan males til mel, og de færreste møller har en afskaller til denne proces. Afskalningen er sammen med et mindre udbytte med til at gøre de gamle kornarter dyrere end hvede.

Aurion har en afskaller, som også bruges til havre og boghvede. Det er en særlig stenkværn med cirka 12 mm mellem stenene. Efter afskalning af spelt udgør kernerne cirka 70 procent og skallerne cirka 30 procent af den samlede mængde.

Kunder, der købte denne vare, købte også: