Fødevare holdbarhed
Når vi køber fødevarer, er det vigtigt at være opmærksomme på holdbarhedsdatoen på emballagen. Denne dato angiver, hvor længe fødevaren vil være af god kvalitet og sikker at spise, og det er derfor vigtigt at respektere disse datoer. Der er imidlertid forskellige typer af holdbarhedsdatoer, og det kan være forvirrende at forstå forskellen mellem dem. I denne artikel vil jeg fokusere på forskellen mellem "Sidste anvendelsesdato", "Mindst holdbar til" og "Bedst før".
Sidste anvendelsesdato:
Angiver den sidste dag, hvor fødevaren kan spises sikkert. Efter denne dato kan fødevaren blive farlig at spise, og det anbefales derfor ikke at spise fødevaren efter denne dato. Det er vigtigt at overholde "Sidste anvendelsesdato", da fødevaren kan indeholde bakterier og andre mikroorganismer, der kan forårsage fødevarebårne sygdomme.
Bedst før / Mindst holdbar til:
Angiver den dato, hvor producenten garanterer, at fødevaren stadig er af højeste kvalitet. Efter denne dato kan fødevaren gradvist begynde at miste sin smag, tekstur og næringsværdi, men det er stadig sikkert at spise fødevaren! Det er derfor vigtigt at huske, at "Bedst før / Mindst holdbar til" ikke er det samme som "Sidste anvendelsesdato".
Typisk vil konserverede varer ala øl, sennep, pasta, olier o.lign. fortsat holde sin høje kvalitet i uåbnet tilstand langt efter datomærkningen. F.eks. kan især mørke/stærke øl typisk holde adskillige år efter deres dato.
"Mindst holdbar til" er under udfasning og erstattes af "Bedst før" samt "Bedst før og ofte god efter", men de betyder alle det samme: Varen er stadig god og sikker at spise, når den dufter og smager fint efter denne dato!
Bornholmske specialiteter
Det er vigtigt at bemærke, at mange Bornholmske specialiteter kun sæson produceres og benytter typisk også færre, eller slet ingen, konserveringsmidler og tilsætningsstoffer for til gengæld at højne kvaliteten. Af samme årsag vil det så typisk også bidrage til en noget kortere holdbarhedsdato sammenlignet med almindelige masseproducerede fødevarer.
Generelt holder varerne dog markant længere end datomærkningen, især i uåbnet stand.
Det er også vigtigt at opbevare fødevarer korrekt for at forlænge deres holdbarhed. Opbevaring af fødevarer i køleskabet eller fryseren kan forlænge holdbarheden, og det er vigtigt at følge producentens eventuelle anvisninger for opbevaring.
I Danmark er der fokus på at reducere madspild, og en af måderne at gøre det på er at være opmærksom på holdbarhedsdatoerne på fødevarer versus ens forbrug. Det er vigtigt at købe den mængde fødevarer, man kan nå at spise inden for holdbarhedsdatoen, og at opbevare dem korrekt, og helst i uåbnet stand indtil de skal benyttes.